Израел се извини за фаталната "грешка" в Газа, но си навлече гнева на САЩ

Растат опасенията от ескалация на конфликта в Близкия изток

03.04.2024 | 13:53 Редактор: Вяра Димова

Израел се извини за грешката на своите военни, заради която бяха убити 7 хуманитарни работници в Ивицата Газа. Американският президент Джо Байдън отправи остри критики, а опасенията от разрастване на конфликта в региона стават все по-сериозни.

"Това трагично събитие бе огромна грешка. Израел е във война с "Хамас", не с хората в Газа. Ние съжаляваме за грешката, която е възникнала заради неправилно идентифициране през нощта в много сложни условия. Това не биваше да се случва", каза ген. Херци Халеви от Генералния щаб на израелската армия.

Той изрази съболезнованията си към семействата на загиналите работници от "Световна централна кухня". По данни на организацията жертвите са трима британци, един човек с двойно американско и канадско гражданство, един поляк, един австралиец и един палестинец.

В специално изявление американският президент Джо Байдън предупреди Израел, че това не е изолиран случай. "Инциденти като този не трябва да се случват", категоричен е той.

Въпреки това, Белият дом се въздържа от конкретни мерки срещу Израел. 

"Ние няма да взимаме решение сега, но това не означава, че не може да стане в бъдеще. На този етап ние ще продължим да оказваме на Израел военна подкрепа", обяви говорителят на Белия дом Джон Кърби.

На този фон растат опасенията от ескалация на конфликта в Близкия изток и ответни атаки от страна на Иран след удара на Израел по иранското консулство в Дамаск. Вестник "Ню Йорк Таймс" цитира високопоставен служител на Централното разузнавателно управление, който разполага с информация, че американските войски могат да станат обект на последващи нападения от страна на поддържаните от Иран групировки в региона.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС