Зеленски освободи помощника си и редица свои съветници

Сергей Шефир вече не е част от екипа на украинския президент

30.03.2024 | 12:31 Редактор: Вяра Димова
Зеленски освободи помощника си и редица свои съветници

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е подписал указ за освобождаването на Сергей Шефир от длъжността първи помощник на президента на Украйна, съобщава "РБК-Украйна". Той е освободил и редица свои съветници и представители, с укази от 30 март.

Ето кои са те: Съветник на свободна практика на президента Олег Устенко, съветник на свободна практика Сергей Трофимов, съветника на свободна практика на президента Михайло Радуцки.

Държавният глава на Украйна също така е освободил Альона Вербицкая от длъжността упълномощен представител на президента на Украйна по въпросите на осигуряването на правата на защитниците на Украйна (указ № 208). Освен това, Наталия Пушкарьова е освободена от длъжността упълномощен представител на президента по доброволческата дейност (извън държавата) (указ № 209).

На 26 март стана известно, че президентът на Украйна е освободил ръководителя на Службата за външно разузнаване Александър Литвиненко. На тази длъжност е назначен Олег Иващенко. На свой ред Зеленски назначи бившия ръководител на външното разузнаване Литвиненко на поста секретар на Съвета за национална сигурност. Преди това тази позиция се заемаше от Алексей Данилов. Данилов ще стане посланик на Украйна в Молдова, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС