Увеличават пътните такси на гръцката магистрала "Eгнатия", ще засегне и българите

Свързва България с Гърция

30.03.2024 | 08:09 Редактор: Вяра Димова
Увеличават пътните такси на гръцката магистрала

Увеличават пътните такси на магистралата "Eгнатия" до 120%. Ще засегне българите, пътуващи за Гърция. След подписването на съвместното министерско решение от министрите на инфраструктурата и икономиката неминуемо ще има значително увеличение на таксите по пътя Игуменица-Кипи Евроса, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според Асоциацията на работниците, които протестират, увеличението ще бъде до 120% за три години. Очаква се магистралата  да премине от контрола на гръцката държава в ръцете на консорциума GEK TERNA SA (75%)-EGIS PROJECTS SA (25%) за период от 35 години.

Концесионния договор беше подписан на 28 март. Въпреки това, министрите на инфраструктурата и икономиката преди това подписаха съвместно министерско решение за увеличението на тол таксите, което трябва да бъде публикувано в Държавен вестник, за да влезе в сила, и което се определя като астрономическо, тъй като ще достигне 120% в рамките на три години – с 0,03 евро на километър до 0,065 евро на километър.

По-специално, таксата веднага ще се увеличи от 0,03 евро на километър на 0,04 евро на километър. Очаква се през следващите три години да се повиши до 0,065. Очаква се също незабавно да отпадне безплатното пътуване по "Егнатия" за местни жители и безработни.

Новите цени провокираха реакция от страна на служителите на магистралата "Eгнатия" излязоха на стачка и също така пуснаха изявление, в което подчертават проблемите, които ще донесат новите цени.

Снимка: архив, БГНЕС