НАТО подсилва фронта си с 40 000 бойци, част от тях в България

Това укрепване предвижда повече оборудване, трупане на запаси от оръжия и боеприпаси

29.03.2024 | 21:13 Редактор: Деси Николова
НАТО подсилва фронта си с 40 000 бойци, част от тях в България

НАТО е изградил "санитарен кордон" на Изток чрез увеличаване на военното си присъствие с цел противопоставяне на евентуална руска агресия - научиха журналисти, акредитирани към Главната квартира на алианса в Брюксел.

"Това е ясен стратегически избор, който е в синхрон със схващането на политическото и военното командване, че важен компонент от доктрината за възпиране и отбрана на НАТО е военното му присъствие в източната част на територията под негов контрол", уточнява военният съюз в комюнике. 

"Агресията на Русия срещу Украйна само засили увереността във важността на засиленото ни присъствие на "източния бряг на Европа", включващо военни кораби, самолети, но преди всичко хора", пише още в съобщението.

Става дума за около 40 000 готови за бойни действия военнослужещи, разпределени в общо осем тактически групировки, които са дислоцирани по цялата източна граница на алианса - от балтийските страни, през Полша, Румъния и до България. 

"Тези формированията са за защита, а не за настъпление срещу противник", подчертава командването на пакта.

Всяка от осемте групировки има задачата да осигури необходимата бойна готовност за бързо и мощно реагиране при агресия или заплаха за такава. Имайки предвид постоянните и разнообразни военни маневри на Русия близо до границите на страните-членки на алианса, тези групировки ще бъдат обект на непрекъснати промени в тяхната стратегия и боеспособното им укрепване, предаде "Труд".

По-конкретно, това укрепване предвижда повече оборудване, трупане на запаси от оръжия и боеприпаси, увеличаване на способностите за реагиране на интегрираните системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, постоянно актуализиране на регионалните планове за отбрана, създаването на тясно профилирани сили, предназначени за защита на конкретни съюзници под особена заплаха.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
На подготовката за война вече казват " санитарен кордон" от Полша до България. Ще ги видим желаещите за се бият за " цивилизационния избор" и " евроатлантическите ценности". Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Стефан
преди 4 седмици
Войните и в съда и на бойното поле се печелят от по-платежоспособната страна. Т.н. "санитарен кордон" на НАТО изисква еквивалентно военно присъствие и от страна на Русия. Това струва пари и е в духа на санкциите, имащи за цел да намалят приходите и увеличат разходите на Русия. Руската пропаганда и тия, които и пригласят не говори за тези неща. Разходите изпреварват икономическия разтеж, а БВП от военни производства е топъл въздух. Но заетите в производствовто на топъл въздух искат ядат. Сигнализирай за неуместен коментар