Украйна остана без ток в три региона, Русия засилва въздушните си нападения

Атаките идват в труден момент за страната

29.03.2024 | 17:15 Редактор: Деси Николова
Украйна остана без ток в три региона, Русия засилва въздушните си нападения

Украйна съобщи, че е наложила извънредно спиране на тока в три региона, след като Русия е изстреляла десетки ракети и дронове по електроцентралите ѝ през нощта, предаде АФП.

През последните седмици Москва засили въздушните си бомбардировки над Украйна, насочвайки се към енергийната инфраструктура в отговор на смъртоносните украински нападения в граничните райони на Русия.

Националният оператор на електропреносната мрежа "Укренерго" съобщи, че неговият диспечерски център е бил "принуден да приложи извънредни графици за прекъсване на електрозахранването в районите на Днепропетровск, Запорожие и Кировоград до вечерта". Ограничения вече бяха въведени в големите градове Харков и Кривой Рих след руската стачка миналата седмица.

"Потребителите в другите региони се приканват да използват електроенергията пестеливо и съзнателно", предупреди "Укренерго".

Нападенията идват в труден момент за Украйна, която изпитва критичен недостиг на противовъздушна отбрана за защита на небето си и на боеприпаси за защита на фронтовата линия, съобщи БГНЕС.

Министерството на външните работи на Украйна заяви, че въздушните нападения "стават все по-чести и масирани, като представляват все по-голяма заплаха за енергийната сигурност на Украйна".

Снимка: БГНЕС