Русия със сериозно предупреждение към собственика на Telegram

Твърдят, че се използва за терористични цели

28.03.2024 | 20:33 Редактор: Деси Николова
Русия със сериозно предупреждение към собственика на Telegram

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде по-внимателен, след като се появи информация, че приложението е използвано, за да помогне при вербуването на въоръжените мъже, които извършиха нападението в концертна зала близо до Москва, предаде "Ройтерс".

Telegeram, чиято централа в момента е в Дубай, е създаден от Дуров, който напусна Русия през 2014 година. 39-годишният мъж е роден в Русия, но живее в Дубай и има двойно гражданство от Франция и Обединените арабски емирства, сочат данни на Telegram.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред руския новинарски сайт "Лайф", че няма планове да блокира приложението, но Дуров трябва да бъде по-внимателен. 

"Ще очакваме по-засилено внимание от Павел Дуров, защото този уникален и феноменален ресурс от технологична гледна точка, който всъщност се разрасна пред очите ни, все повече се превръща в инструмент в ръцете на терористите, използван за терористични цели", заяви Песков.

Състоянието на Дуров е оценено от "Форбс" на 15,5 милиарда долара. Държавната информационна агенция "РИА Новости" съобщи, че нападателите са били вербувани през радикален канал в Telegram, който принадлежи на групировката "Ислямска държава - Хорасан", предаде БТА.

През последните два дни руският комуникационен регулатор "Роскомнадзор" ограничи достъпа до 11 канала в Telegram, в които има "съдържание, свързано с тероризъм", съобщи още "РИА Новости".

"Ускорихме откриването и проверката на канали в Telegram. По-точно регистрираме създаването на канали, за които се твърди, че съобщават за нови терористични атаки. Те се създават с цел сплашване на населението. През последните два дни беше ограничен достъпът до 11 такива канала", се казва в изявлението на регулатора, цитирано от ТАСС.

Снимка: Pexels