Зеленски поиска унищожаването на окупаторите и глобално присъствие на Украйна

Украинският президент представи новия ръководител на Службата за външно разузнаване

28.03.2024 | 15:43 Редактор: Вяра Димова
Зеленски поиска унищожаването на окупаторите и глобално присъствие на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски представи новия ръководител на Службата за външно разузнаване – генерал Олег Иващенко, съобщава "РБК-Украйна".

По думите му по време на война основната цел на Украйна е унищожаването на окупаторите, както и укрепването на връзките със света, при това не само с партньорите на Киев в Европа и Северна Америка. Според него присъствието на Украйна в света трябва да стане глобално. Зеленски очерта и основните задачи пред новия ръководител на Службата за външно разузнаване.

"На първо място - присъствие на украинското разузнаване навсякъде, където се представят интересите на държавата. Второ - присъствие в страни, където Русия и президентът ѝ Владимир Путин имат влияние. Трето, разширяване на украинското присъствие в тези страни, където се конкурират ключови глобални сили. Четвърто - фокусиране върху документирането на материали. Пето - непублична дейност на външното разузнаване, особено по отношение на разузнавателната мрежа", обяви украинският лидер, цитиран от "Фокус".

По-рано тази седмица Зеленски освободи Алексей Данилов от поста секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана и назначи на негово място Александър Литвиненко, досегашният ръководител на Службата за външно разузнаване на Украйна.

Снимка: БГНЕС