Продължава издирването на работниците, изчезнали при рухването на моста в Балтимор

Байдън иска федералното правителство да плати за възстановяването на съоръжението

27.03.2024 | 18:50 Редактор: Деси Николова

Водолази продължиха издирването на шестимата работници, изчезнали след срутването на мост в американския град Балтимор. Операцията беше временно прекратена през нощта. Днес разследващи откриха черната кутия на кораба, който причини тежкия инцидент.

Aнализ на записващото устройство ще потърди или отхвърли хипотезата, че отделяне на мръсно гориво от съда, плавал под сингапурски флаг, е станало причина за загубата на мощност и последвалия сблъсък. Сред хората, които са в неизвестност има граждани на Мексико, Гватемала и Салвадор. 

"Променените условия в участъка на издирване през нощта създаваха опасност за първата група от спасителния екип – тези, които се спускаха във водата. Ние постоянно разполагаме със съдове за претърсване на повърхността. А от 6 часа тази сутрин издирването продължи с водолази, за по-детайло обследване под повърхността. Правим всичко възможно, за да открием изчезналите шестима души", заяви полковник Роланд Бътлър от щатската полиция.

Вчера спасителите извадиха само двама оцелели, единият е в по-тежко състояние. 

"Разчитаме на огромна подкрепа в целия щат Мериленд, от общината, от града, от федералните служби. В операцията се включиха и хеликоптер, и лодки. Не вярваме обаче някой от шестимата да е оцелял", каза контраадмиралът Шанън Гилрет от бреговата охрана на САЩ.

Заради инцидента пристанището на Балтимор - едно от най-натоварените на Източното крайбрежие на САЩ, е затворено за неопределено време. Властите на щата Мериленд заявиха, че не знаят за нередности по конструкцията на моста "Франсис Скот Кий".

Американското министерство на транспорта се опасява, че блокирането на пристанището на Балтимор ще се отрази продължително на доставките на стоки и суровини. Портът обработва повече автомобилни товари от всяко друго пристанище в САЩ - през 2022 г. от там са преминали над 750 000 коли. 

Президентът Джо Байдън иска федералното правителство да плати за възстановяването на съоръжението. То е ключова част от междущатската магистрала 695 и затова възникнаха затруднения за движението и около столицата Вашингтон и Ню Йорк.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС