Банки бавят или спират плащанията до руските петролни компании

Страни се страхуват, че ще попаднат под ударите на санкциите на САЩ

27.03.2024 | 12:46 Редактор: Беатрис Младжова
Банки бавят или спират плащанията до руските петролни компании

Руски петролни компании с месеци не могат да си получат плащанията за доставки на петрол, тъй като банки в Китай, Турция и Обединените арабски емирства бавят или спират паричните преводи от опасения, че ще попаднат под ударите на санкциите на САЩ. Това са съобщили източници от банковия и търговския сектор, цитирани от Ройтерс. 

Няколко банки са увеличили през последните седмици своите изисквания, за да извършат банковите операции, наредени от клиентите им. Финансовите институции са започнали да изискват от своите клиенти писмени гаранции, че нито едно физическо лице или фирма, участвали в сделка, заради която се извършва даден паричен трансфер, не попадат под ударите на санкциите на САЩ, въведени заради военната инвазия на Русия в Украйна.

Това е довело до забавяния на плащания, свързани с руски петролни сделки, или дори до пълната им отмяна. На този фон приходите на Кремъл намаляват, което отслабва възможностите на руските власти да водят операцията в Украйна. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "съществуват проблеми с плащанията". Той направи това изявление пред журналисти в отговор на въпрос дали са достоверни съобщенията, че китайски банки забавят паричните преводи по сделки с петрол, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС