Саграда Фамилия в Барселона ще бъде завършена през 2026 г.

Джордж Оруел я смята за една от най-отвратителните сгради в света

27.03.2024 | 08:24 Редактор: Беатрис Младжова
Саграда Фамилия в Барселона ще бъде завършена през 2026 г.

144 години след полагането на първия камък базиликата Саграда Фамилия в Барселона най-накрая ще бъде завършена през 2026 г. Председателят на организацията, натоварена със завършването на шедьовъра на Антонио Гауди, обяви тази дата миналата сряда, когато се навършиха сто години от смъртта на архитекта на сградата.

Естеве Кампс заяви, че разполагат с парите и материалите, за да завършат сградата, включително 172,5-метровата централна кула, посветена на Исус Христос, с което Саграда Фамилия ще стане най-високата сграда в Барселона.

Въпреки че сградата трябва да бъде завършена до 2026 г., работата по скулптурите и декоративните детайли и най-вече по спорното стълбище, водещо към това, което евентуално ще бъде главният вход, се очаква да продължи до 2034 г.

Когато работата започва през 1882 г., мястото е земеделска земя, но през изминалите години градът се разраства около църквата. Изграждането на стълбището, което щеше да се простира през два големи квартала на града, щеше да доведе до преместването на около 1000 семейства и предприятия, пише БГНЕС.

Саграда Фамилия се смята за едно от чудесата на съвременния свят, но това невинаги е било така. Салвадор Дали описва нейната "ужасяваща и разяждаща красота", а Джордж Оруел я смята за "една от най-отвратителните сгради в света" и коментира, че анархистите са проявили липса на вкус, тъй като не са я взривили, когато са имали възможност.

Снимка: БГНЕС