Ориз, брашно, консерви: Великобритания достави хуманитарна помощ за Газа

Кралските военновъздушни сили спуснаха с парашут над 10 тона помощи

26.03.2024 | 09:07 Редактор: Деси Николова
Ориз, брашно, консерви: Великобритания достави хуманитарна помощ за Газа

Обединеното кралство за пръв път достави хранителни продукти в Газа по въздуха. Това се случи, след като британският военен министър Грант Шапс призова Израел да позволи повече помощ в разкъсваната от война територия. На 25 март Кралските военновъздушни сили спуснаха с парашут над 10 тона помощи, включително вода, ориз, олио за готвене, брашно, консерви и бебешки храни за цивилното население на Газа, съобщи "Индипендънт".

"Обединеното кралство вече утрои бюджета си за помощ за Газа, но искаме да отидем по-далеч, за да намалим човешкото страдание. Днес представихме още един начин за предоставяне на хуманитарна помощ и аз благодаря на персонала на Кралските военновъздушни сили, участващ в тази важна мисия, както и на нашите йордански партньори за тяхното лидерство", заяви министърът на отбраната.

"Адът, който беше отприщен от атаката на "Хамас" на 7 октомври, доведе до мащабни невинни жертви. Целта на Обединеното кралство е да използва всички възможни пътища за доставяне на животоспасяваща помощ, независимо дали става дума за път, въздух или нови маршрути по море. Продължаваме също така да призоваваме Израел да осигури достъп до пристанища и да отвори повече сухопътни пунктове, за да се увеличат входящите доставки на помощи за Газа", добави той.

Доставката на помощта дойде в деня, в който Обединеното кралство подкрепи призива на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Газа по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, информира БГНЕС.

От Даунинг стрийт заявиха, че резолюцията на Съвета за сигурност - първата, призоваваща за спиране на сраженията - изпраща ясно послание, че заложниците, държани от "Хамас", трябва да бъдат освободени и да се разреши внасянето на помощи в Газа.

Снимка: БГНЕС