Закъсня ли Европа с плановете си за ядрено възраждане?

Голяма част от Съюза и САЩ все още разчитат на руския ядрен горивен цикъл

24.03.2024 | 12:30 Редактор: Беатрис Младжова
Закъсня ли Европа с плановете си за ядрено възраждане?

Група от десетина държави, водена от френския президент Еманюел Макрон, ще се присъедини към първата по рода си среща на върха за ядрената енергетика в покрайнините на Брюксел в четвъртък, за да настоява Европейският съюз да промени политиката си. Според тях двойната криза в областта на климата и енергетиката трябва да изведе атомната енергия в центъра на индустриалната стратегия на блока.

Лидерите и делегатите от държави, сред които Китай и САЩ, ще се съберат под 100-метровия Атомиум - метална конструкция с девет бала, посветена на светлото бъдеще на ядрената енергетика, която е построена като централен елемент на Световното изложение в Белгия през 1958 г.

Руската инвазия в Украйна спомогна за подновяване на интереса към технологията в Европа. Според поддръжниците възобновяемите енергийни източници няма да могат да задоволят всички енергийни нужди на блока, тъй като заемат много място и е необходим резервен вариант.

Но десетилетията на пренебрегване няма да бъдат върнати лесно. Докато Китай има 23 ядрени реактора в процес на изграждане, ЕС има само два - един в Словакия и един във Франция. Германия, която някога беше пионер, се отказа от производството на атомна енергия миналата година като част от отдавна планирания отговор на опасенията за обществената безопасност.

Голяма част от Европа и САЩ все още разчитат на руския ядрен горивен цикъл за захранване на своите реактори. Те не разполагат с капацитет в ключови тежки отрасли, като производството на специализирана стомана, необходим за изграждането на повече централи. 

Но най-големите предизвикателства са свързани с финансирането и намирането на инвеститори. Средните капиталови разходи за нов реактор във Франция са 9 млн. долара на мегават, което е три пъти повече, отколкото в Китай, според Bloomberg.

Ядреният алианс - група от около 12 държави от ЕС, водена от Франция, която лобира за равнопоставеност на ядрената енергетика с възобновяемите енергийни източници, иска Европейската инвестиционна банка да помогне за намаляването на тези разходи, за да се стимулира "ядреният ренесанс".

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС