Солена глоба или затвор за гърци по нови правила за пожарна безопасност

Собствениците трябва да почистват терените си от 1 до 30 април и по време на пожароопасния сезон

23.03.2024 | 11:52 Редактор: Елеонора Танева
Солена глоба или затвор за гърци по нови правила за пожарна безопасност

Нов "данък" върху имотите беше въведен от  гръцкото правителството чрез клиринговия регистър и нито един от милионите собственици на имоти в страната все още не го е осъзнал.

На практика с този ход правителството се освобождава от отговорността за всички бедствия, които могат да възникнат в бъдеще поради пожари, като в същото време обеднява гръцките граждани, които ще трябва да плащат непосилни суми всяка година за своите имоти. 

Както беше съобщено от Гръцката федерация на собствениците на недвижими имоти, заедно с незабавното прилагане на Наредбите за противопожарна защита на недвижими имоти в или в близост до горски площи на Министерството на околната среда, които се отнасят до жилищните имоти, се очаква климатична криза и гражданска защита. Закон от 2023 г. предвижда създаването на друга електронна база данни за ежегодно записване на задълженията на собствениците на земя през пожароопасния сезон, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Както заяви федерацията на собствениците на недвижими имоти, официално писмо все още не е издадено, онлайн платформата не е отворена, не е проведена информационна кампания за гражданите и не са провеждани консултации с нея.. В изявлението си тя отбелязва:

"Проблемът е, че въвеждането на този нов регистър на недвижимите имоти, добавен към редица вече съществуващи регистрации, е придружено от безпрецедентни санкции за нарушителите: глоби от 1000 до 54 000 евро и две години лишаване от свобода.

Новото законодателство засяга собственици, ползватели, наематели или пренаематели на парцели и следователно открити площи, разположени в територии в границите на одобрени градоустройствени планове, в територии в граници без одобрен градоустройствен план и в територии в радиус от 100 метра от границите на двата горепосочени случая, в допълнение към терени със застроена сграда, за територии, за които не се прилагат разпоредбите на горското законодателство, съгласно горската карта на района и след уведомяване на компетентната горска служба.

Всички тези лица, в съответствие с разпоредбите, трябва да почистват горепосочените площи от 1 април до 30 април всяка година и да ги поддържат през пожароопасния сезон, т.е. от 1 май до 31 октомври, за да се предотврати опасността от пожар или бързото му разпространение.

В бъдеще всички тези лица ще бъдат длъжни всяка година до 30 април всяка година да подават в Националния регистър декларация за отговорност за изпълнение на задълженията си по опазване на обектите си от пожари. Същевременно, както се посочва, "с цел ефективно наблюдение на изпълнението на задълженията, предвидени в първия параграф, се създава електронен формуляр за оплакване“.

Тези, които не подадат декларация, ще бъдат глобени с 1000 евро. В същото време ще се счита, че собственикът е дал съгласието си общината да влезе в обекта и да заплати разходите по почистването. 

Ще има интензивни проверки от служители на пожарната и общините, за да се гарантира, че собствениците спазват изискванията. Тези, които невярно твърдят, че са изчистили парцелите си през април, са изправени пред до две години затвор и солидна глоба до 54 000 евро.

Снимки: БГНЕС