"Лягам си с празен стомах": Гладът превзема Хаити, 4 души оцеляват с $6 на ден

Много хора вече са принудени да напуснат домовете си

21.03.2024 | 22:08 Редактор: Искра Ангелова

Насилието на банди в Хаити потопи карибската страна в абсолютен хаос. Всичко това проваля живота най-вече на младите хора там. След убийството на президента Жовенел Мойс настъпиха месец на смут и политическа нестабилност, а кулминацията на насилие достигна своя връх.

Уличните боеве взеха хиляди жертви, а телата на някои починали все още са по улиците. Много хора вече са принудени да напуснат домовете си. Сара е една от тях.

Около 100 семейства са си направили импровизиран лагер в сграда, която при нормални обстоятелства не би била годна за обитаване. Няма канализация или течаща вода, Сара казва, че ежедневните им усилия да намерят храна стават все по-непосилни.

"Понякога намираме храна, понякога - не. Ходя на училище без храна, прекарвам деня си гладна и след това си лягам с празен стомах", обяснява тя пред Би Би Си.

Мнозина от импровизирания страдат от различни болести. Сара допълва, че лекарствата са непосилно скъпи, като се има предвид, че бюджетът им за храна рядко стига и за основни продукти.

"На ден разполагаме с 6 долара за четирима възрастни за един ден", искрена е Сара. В дните, в които не могат да съберат тези средства, те са зависими от дарения и помощи.

"Понякога служителите се държат така, сякаш ни правят услуга, когато раздават помощта, ние се чувстваме унизени", допълва младото момиче. Сара е само една от повече от 360 000 вътрешно разселени хора в Хаити. Тя е принудена и да се откаже от образованието си, за да помогне на семейството си за прехраната.

Доминиканската република изпрати хеликоптери с хуманитарна помощ. Но летището и пристанището в Порт о Пренс все още са затворени.

Политическата безизходица, последвала оставката на премиера Ариел Хенри, продължава. Така милиони остават без дом, подложени на насилие и глад, като все повече жители се насочват към Кап Аитиен, северен крайбрежен град, приел хиляди, бягащи от столицата. Именно там и децата имат по-голям шанс за оцеляване.

Преди седмици един от центровете спасява 6-месечно бебе, защото майка му се разболява и не може да се грижи за него.

Снимки: БГНЕС