Турция обяви дали наистина цели присъединяване към ЕС

Анкара очаква от институциите на ЕС по-положителен дневен ред

21.03.2024 | 08:54 Редактор: Тодор Петров
Турция обяви дали наистина цели присъединяване към ЕС

Турският външен министър Хакан Фидан заяви, че присъединяването към ЕС остава стратегическа цел за Турция. Той направи това в Анкара след преговорите с испанския си колега Хосе Мануел Албарес, предаде Анадолската агенция.

"Процесът на присъединяване на Турция към ЕС е твърде важен, за да бъде оставен на тесните политически програми на няколко държави", каза Фидан.

Дипломатът изрази надежда за развитие на отношенията между Анкара и институциите на ЕС с по-положителен дневен ред, независим от резултатите от изборите за Европейски парламент. Министърът подчерта необходимостта от "предварителна демонстрация на политическа воля" от страна на членовете на общността по отношение на процеса на присъединяване на Турция към ЕС.

"Такава политическа воля е била демонстрирана през 2004-2005 г. По-късно обаче станахме свидетели на това, че тази политическа воля беше подкопана и постепенно изчезна, а в ЕС преобладаваха напълно различни политически възгледи и климат по отношение на Турция", заяви Фидан, предаде БГНЕС.

Според Фидан напредъкът в актуализирането на Митническия съюз между Анкара и Брюксел, либерализирането на визовия режим, предоставянето на търговски предимства и уреждането на спорове ще бъдат от полза и за двете страни.

Снимка: Pixabay