Затвор за жена в Русия, написала на бюлетина "не на войната"

Виновна за хулиганство и дискредитация

20.03.2024 | 17:24 Редактор: Вяра Димова
Затвор за жена в Русия, написала на бюлетина

Руски съд осъди жена от Санкт Петербург на 8 дни затвор за това, че е написала "не на войната" върху бюлетина по време на президентските избори в знак на протест срещу кампанията на президента Владимир Путин в Украйна, предаде АФП.

По време на тридневния вот през уикенда Путин се кандидатира безапелационно за пети мандат в Кремъл, което ще удължи управлението му поне до 2030 г. Изборите бяха помрачени от фалшифициране на бюлетини, като в победната си реч Путин предупреди, че с руснаците, които са го направили, "трябва да се разправим".

Дзержинският районен съд в Санкт Петербург съобщи, че е постановил Александра Чирятиева да бъде вкарана в затвора за осем дни и да бъде глобена с 40 000 рубли (440 евро). Той заяви, че тя е виновна за хулиганство и "дискредитиране на руските въоръжени сили".

"Чирятиева взе бюлетина за гласуване и с червен маркер написа на гърба ѝ "не на войната", преди да я пусне в урната. По този начин Чирятиева е увредила държавна собственост и е дискредитирала руските въоръжени сили", заяви съдът.

Според него Чирятиева е направила това в последния ден от тридневното гласуване, когато руските опозиционни групи призоваха за протести срещу изборите, на които победата на Путин е била неизбежна, пише БГНЕС.

Гласуването беше заклеймено от Запада и независимите руски наблюдатели на изборите като едно от най-корумпираните в постсъветската история. Москва предприе огромни мерки срещу инакомислието, докато руските войски се сражават в Украйна. 

Снимка: БГНЕС