Израелските военни ликвидираха заместник-лидера на въоръженото крило на "Хамас"

Шефът на разузнаването на Израел е в Катар за подновяване на преговорите за примирие

19.03.2024 | 08:09 Редактор: Елеонора Танева
Израелските военни ликвидираха заместник-лидера на въоръженото крило на

Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) заявиха, че са убили заместник-лидера на въоръженото крило на "Хамас", което го прави най-висшия боец, убит на територията на страната по време на войната, предаде АФП.

Това се случи в момент, в който израелската армия обсади най-големия болничен комплекс в Ивицата Газа "Ал-Шифа".

Докато течеше нападението, Израел изпрати шефа на разузнаването си в Катар за подновяване на преговорите за примирие, а главният съюзник САЩ призова за "алтернатива" на очертаващото се сухопътно нахлуване в южния град Рафах.

Опустошителната война, започнала след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, е довела до това, че около половината от жителите на Газа - около 1,1 млн. души - изпитват "катастрофален" глад, предупреждава оценка на продоволствената сигурност, подкрепена от ООН.

"Експертният доклад е доказателство за необходимостта от незабавно хуманитарно прекратяване на огъня", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, като осъди "изцяло причиненото от човека бедствие".

Рязкото увеличаване на броя на жертвите сред цивилното население на Газа и мащабните разрушения затвърдиха световната опозиция срещу военната операция и обсадата на Израел, включително обвиненията в умишлено гладуване на палестинските цивилни граждани, пише БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обаче не е смекчил военните си цели.

В телефонен разговор с президента на Съединените щати Джо Байдън Нетаняху потвърди ангажимента си "да постигне всички цели на войната" - да елиминира "Хамас", да освободи всички заложници и да "гарантира, че Газа никога няма да представлява заплаха за Израел“.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че военната кампания на Израел е превърнала Газа в най-голямото "гробище под открито небе" в света и че Израел използва глада като "оръжие за война".

Снимка: БГНЕС