Германското разузнаване набира шпиони, изискванията са чиста формалност

Набират още специалисти по Китай, готвачи, охранители и биолози

18.03.2024 | 16:10 Редактор: Беатрис Младжова
Германското разузнаване набира шпиони, изискванията са чиста формалност

"Търсим терористи, м/ж/р", пише на големи плакати по гари и автобусни спирки в Германия. А отдолу с дребен шрифт е добавено: "Намери ги заедно с нас". Германското външно разузнаване BND търси нови служители и залага на необичайна рекламна кампания, информира германската обществена телевизия АРД. Службата, която открай време е обект на противоречиви дискусии и, според ръководството ѝ, бива неглижирана и зле финансирана, днес е изправена пред много сериозни предизвикателства. Най-вече заради войната на Русия срещу Украйна. 

Германското външно разузнаване иска да набира стотици нови служители - всеки месец. Търсят се специалисти по Китай, готвачи, охранители и биолози, мъже и жени. Търсят се и, разбира се, класически шпиони. Такива кандидати ще преминат през т.нар. дуално обучение - висше образование, комбинирано с практическо обучение и тренировки в школата на самото външно разузнаване. Редом с придобиването на теоретични академични знания, студентите ще се учат как например се проследява "обект на интерес" и как самият агент се освобождава от "опашки", предава АРД.

Най-търсени са IT-специалистите. Такива като опитния Лукас. Той отдавна работи в BND и, разбира се, истинското му име не е Лукас. Както всички тук, той непрекъснато сменя идентичностите си. Иначе косата му е вързана на опашка, виждат се и татуировки, а на въпроса за професията му той кратко отговаря: "Хакер в BND".

Лукас хаква различни международни мрежи, включително и правителствени. Например, за да открие докъде са стигнали определени оръжейни разработки. Но защо го върши на държавна заплата, а не като частник? "На свободния пазар се изкарват добри пари. Но БНД ми дава възможност да върша нещо, което никъде другаде не бих могъл: да се внедря в чуждестранна мрежа, на много високо професионално равнище и с голям размах." Лукас обяснява, че парите не са най-важното за него. "От сегашната ми работа има смисъл, не опира само до моето лично забогатяване", казва той.

От сайта на BND става ясно, че задължителните базови условия, които трябва да изпълняват кандидатите, са следните: да имат германско гражданство, да имат пощенски адрес в Германия, да са завършили поне 10 клас (т.нар. Realschule) с най-малко 8 точки в дипломата (ли оценка 3 по германската система), да имат познания по английски и да са поне на 16 години, предаде DW.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 1 месец
Да ми вземат тъщата....че ги сбърка как ни шпионира мен с жена ми Сигнализирай за неуместен коментар