Русия обвини Украйна, че саботира изборите за президент

Последният ден от вота е тест за силата на опозицията в страната

17.03.2024 | 11:19 Редактор: Тодор Петров
Русия обвини Украйна, че саботира изборите за президент

Днес Русия започна последния ден от президентските си избори с обвинение от страна на Москва, че Украйна използва въздушни атаки, за да се опита да саботира изборите, които се очаква да задържат президента Владимир Путин на власт за още шест години, предава Ройтерс.

Повече от половината руски избиратели вече са отишли до урните през първите два дни на тридневните избори, твърдят властите. Последният ден ще е тест за силата на опозицията в страната, която призова всички свои поддръжници да гласуват едновременно по обяд в рамките на акция, наречена "По пладне срещу Путин".

Спорадични протести вече белязаха изборите, но последните събития във войната с Украйна хвърлиха по-голяма сянка върху вота досега. В петък Путин обвини Киев, че се опитва да попречи на изборите със своите засилени атаки с дронове и ракети в Русия и на контролираната от Москва територия на Украйна. Освен това обеща да накаже Украйна.

Местни представители на руските власти рано в неделя заявиха, че силите на Киев продължават ударите си по руските региони, граничещи с Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски не адресира въпросните атаки в нощното си видеообръщение, но благодари на своите военни сили и разузнаване за новите украински способности на далечни разстояния, пише investor.bg.

Киев смята изборите, които се провеждат в части от неговата територия, контролирани от Русия, за незаконни и невалидни. 

Снимка: БГНЕС