Турция и Ирак се обединиха срещу кюрдските бойци от ПКК

Постигнаха забележително споразумение в областта на сигурността

16.03.2024 | 22:00 Редактор: Тодор Петров
Турция и Ирак се обединиха срещу кюрдските бойци от ПКК

Турция и Ирак постигнаха забележително споразумение в областта на сигурността за справяне с кюрдските бойци, които се крият в планините на Северен Ирак.

Споразумението идва в момент, когато двете страни работят за изграждането на основен търговски маршрут и за рестартирането на ключов петролопровод, минаващ от Северен Ирак до турския бряг.

Анкара отдавна се опитва да попречи на кюрдските бойци, които САЩ и Европейският съюз определят като терористи, да използват Северен Ирак като плацдарм за нападения в десетилетната си война за автономия в предимно кюрдския югоизток на Турция.

Турция се стреми да разшири военните си операции срещу ПКК в Ирак. Президентът Реджеп Ердоган, който се очаква да посети Багдад следващия месец, ухажва националистически настроените избиратели преди местните избори на 31 март. 

Ирак и Турция се опитват също така да убедят държавите от Персийския залив да помогнат за финансирането на търговски маршрут на стойност 17 млрд. долара, простиращ се от южната иракска провинция Басра до Турция, а след това до Европа.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС