fallback

Германия изпраща 100 свои военни в Ирак

Ислямска държава екзекутира 150 жени в град Фалуджа

17.12.2014 | 14:50 Автор: Красимир Кирев

Причина за масовото убийство на жените е станал отказът им да встъпят в интимни отношения с екстремистите. Трагедията се случи в град Фалуджа в провинцията Анбар, на 57 километра западно от Багдад. Терористите са направили затвор в една от джамиите, в който изтезават стотици мъже и жени, които са се опитали да се съпротивляват срещу терористичната организация.

В тази ситуация международната общност засилва своята подкрепа за кюрдските бойци, които водят сражения с джихадистите. След като САЩ вече изпрати стотици военни съветници в Ирак, това направи и Германия. Правителството одобри състава и целта на мисията.

"Изпращаме 100 военни в  Ирак. Работим в тясна координация с партньорите ни, най-вече с италианците, но и със скандинавците и холандците. Обучението на кюрдските бойци ще бъде разделено на модули. Ще има основна бойна подготовка, но по молба на бойците Пешмерга сме предвидили и курсове по спешна медицинска помощ и тактика", обяви Урсула фон дер Лайен, министър на отбраната на Германия.

 

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер добави:

"Трябва да сме сигурни, че фронтовата линия срещу „Ислямска държава“ ще бъде удържана. Това е задача на кюрдските бойци и бригадите Пешмерга в северен Ирак. Досега им оказвахме хуманитарна помощ. Вече засилваме и военната".

 

Освен обучения, Германия, Франция и Великобритания започва да превъоръжават кюрдските дивизии, чийто оръжия от времето на Съветския съюз се оказват неефективни срещу модерното въоръжение на джихадистите, откраднато от иракските военни бази.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback