Софийската стокова борса: Руската пшеница поскъпна рязко

В Украйна поевтиня

16.03.2024 | 12:22 Редактор: Вяра Димова
Софийската стокова борса: Руската пшеница поскъпна рязко

Колебанията в цените на зърнените контракти на световните пазари продължиха и през тази седмица, посочват от Софийската стокова борса в седмичния си обзор.

Цената на хлебната пшеница в Чикаго се понижи с 5 долара до 225 долара за тон, във Франция остана без промяна на ниво от 196 евро за тон, а в Украйна също спадна с 5 долара до 195 долара за тон. Преди седем дни Русия беше понижила котировките си, но сега цената обърна тренда и се изстреля рязко нагоре с 29 долара до 235 долара за тон.

Интересът към руската пшеница се засили в началото на март, като според анализатори увеличението се дължеше на изгодната цена, която падна до най-ниското си ниво от август 2020 г.

Движението при царевицата също обърна посоката и тръгна нагоре. В САЩ цената се повиши със 7 долара до 193 долара/тон, във Франция промяната е минимална с повишение от 2 евро до 176 евро/тон, а в Русия след предишния срив надолу отпреди месец, котировките са без промяна на равнище от 181 долара/т.

Цената на ечемика в Украйна спада с 4 долара до 170 долара/тон за доставка март-април. Рапицата на борсата Euronext продължава да поскъпва - тази седмица с 11,75 евро до 437,50 евро/т. Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха известен застой, последван от леко понижение, а сега за втора поредна седмица вървят нагоре с 10 долара до 960 долара/тон.

Цената на рафинираната захар с доставка през май продължава да се колебае, покачвайки се с 10,70 долара до 614,80 долара/т на борсата в Лондон.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС