Путин получи поздравление от Шарл Мишел: Убедителна победа - без свобода, без избор!

Три дни руснаците гласуват на президентските избори

15.03.2024 | 13:34 Редактор: Елеонора Танева

Русия гласува за президент. Изборите ще продължат три дни - от днес до 17 март. Кандидатите са четирима, но социологическите проучвания са категорични - победата отново ще е за настоящия президент.

71-годишният Владимир Путин е на власт от 2000 година - като президент и премиер. Очакваният му пети президентски мандат е причината правозащитни организации, включително и Украйна, да призоват световната общност да не признае резултатите от изборите.  

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изпревари обявяването на резултатите: "Бих искал да поздравя Владимир Путин за убедителната му победа на започващите днес избори. Никаква опозиция. Без свобода. Без избор". 

И макар и крехки, не липсват протестни акции срещу предизвестения вот. Млада жена заля урната с мастило в секция близо до Москва. Тя е арестувана. Съобщава се за инцидент с подпалена урна в московския район "Марино", в който е живял и бе погребан Алексей Навални.

Победата на Путин е предизвестена. За да е възможно оставането му в Кремъл още 6 години, през 2020 година бяха гласувани редица конституционни промени, включително и тази, която му дава персонално освобождаване от ограничението за два поредни мандата. 

"Гласувам за бъдещето, интересувам се от това, което е направено досега, но искам ситуацията да се подобри. Младото поколение трябва да живее в мир и в съгласие, и без война", каза след като пусна своя глас Ирина от Владивосток. 

И въпреки че санкциите заради войната в Украйна, която навлиза в третата си година, се отразяват пряко на живота на руснаците, подкрепата за Путин достига до 75%. 

Във видеообръщението си в навечерието на вота руският президент обеща, че благосъстоянието на гражданите ще се подобри.

"Нашата държава Русия е една огромна земя! Ние всички живеем, работим и се вълнуваме за бъдещето на страната ни. Гласоподавателите искат да видят силна, просперираща и свободна Русия, да се повиши жизненият стандарт и качеството на живот. И така ще бъде!", заяви Путин. 

Вотът идва на фона на зачестилите информации за сепаратистки руски военни групи, които преминават на страната на Украйна в битките по граничните зони.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
бай ви Герги
преди 1 месец
Браво , ... така трябва , ... да ги е яд западняците ! Сигнализирай за неуместен коментар