Гърция прехвърли в Украйна 32 оръдия и 50 хил. снаряда

Гаубицата е проектирана по такъв начин, че може да бъде разделена на 12 части

13.03.2024 | 08:07 Редактор: Тодор Петров
Гърция прехвърли в Украйна 32 оръдия и 50 хил. снаряда

Правителството на Кириакос Мицотакис в Гърция прехвърли голям брой 105 mm оръдия в Украйна, за да засили ударните способности на украинските въоръжени сили. Според източници от Генералния щаб на гръцките въоръжени сили са прехвърлили 32 оръдия и 50 хиляди 105 мм снаряда.

Става въпрос за OTO Melara Mod 56 – италианска 105 мм планинска гаубица, построена и разработена през 50-те години на миналия век от компанията "Ото Мелара". Използва стандартни боеприпаси на НАТО (американски тип M1), съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В армиите на НАТО гаубицата OTO Melara Mod 56 беше използвана за замяна на гаубици QF под обозначението L5 Pack Howitzer с боеприпаси L10. Пистолетът става стандарт в Европа (AMF ACE Mobile Force (Land)) и се използва широко от войските на Белгия, Германия, Италия и Великобритания до 1975 г.

Трябва да се отбележи, че тези леки теглени оръдия се оказаха изключително полезни в украинския конфликт, тъй като могат да бъдат теглени от всяка платформа без никакви технически проблеми или да се насочват към целта със същата лекота като самоходните оръдия.

Гаубицата е проектирана по такъв начин, че може да бъде разделена на 12 части, всяка от които лесно да се транспортира. Според първоначалния дизайн той е предназначен за транспортиране от мулета с помощта на специални седла, а от 2000-те години транспортът се извършва главно на превозни средства като Jeep или Land Rover, или бронетранспортьори като M113.

При транспортиране на части най-тежките тежат 122 кг (щит), 113,7 кг (шейна) и 109,5 кг (цев), като номер 12 се състои от кутия за принадлежности и четири комплекта изстрели. Това са оръжия, които са изтеглени от въоръжение в страните от НАТО и щяха да бъдат бракувани, но гръцките власти решиха, че изпращането им в Украйна е много по-изгодно.

В момента основното искане на Украйна от Гърция е MLRS RM-70 произведени в Чехия, за които не се изисква сертификат за краен потребител от Русия, тъй като са придобити от източногермански арсенали.

RM-70 е реактивна система за залпов изстрел, произведена в Чехословакия, по същество чехословашката версия на съветската BM-21 или MLRS Grad. По класификация на НАТО – М1972.

Снимка: БГНЕС


6
1 rate up comment rate down comment 0
аз
преди 1 месец
Имам чувството че Путин ще им върне някой и друг Посейдон Дано да прескочи България Сигнализирай за неуместен коментар
5
2 rate up comment rate down comment 0
Иван бакалина
преди 1 месец
И с тези "придобивки" ,хората на зеленикавия наркоман ще спечелят войната?СМЯХ в залата на тъжен филм. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
До Долният
преди 1 месец
А ти какво искаш, да прекръстим Александър Невски на Ал Капоне или Били Хлапето или пък Свети Свети Бони и Клайд може би ? Понеже те американците са ни освободили от турско робство. Нали ? Като не ти харесва заминавай в Анадола Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 10
Динев
преди 1 месец
О. Да не забравим и храм паметника Александър Невски ,носи името на руски княз разбойник ,събирач на данъци от другите руски князе ,за татарската орда ,натуй отгоре и приел исляма за да угоди на ординския Хан,и сега насред София тачим този псевдо светец Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 5
Tedred
преди 1 месец
Брей брех ,дръвника отдолу на гърците ще дава акъл на него му се живее в руска провинция,малко му се види руската колонизация тук ,улици ,с руски имена на генерали , Алюши,Камчия,собсвеност на московското,кметство,руски вестници,навсякъде ,на Поморие му викат малката Москва ,и той смята че сме се продали на американците ,по сме задунайская Путинская гоберния Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 11
Случаен
преди 1 месец
Явно и гърците са *** на САЩ,щом пращат оръжие на бандеровците.Това ще е поредната партида стопен метал! Сигнализирай за неуместен коментар