Хаити остана без премиер, САЩ няма да изпращат войски в страната

Ариел Анри се съгласи да подаде оставка

12.03.2024 | 07:45 Редактор: Тодор Петров
Хаити остана без премиер, САЩ няма да изпращат войски в страната

Премиерът на Хаити Ариел Анри се съгласи да подаде оставка и да освободи място за преходна власт, заявиха президентът на Гвиана и официален представител на САЩ след регионална среща, посветена на въстанието на бандите, което потопи Хаити в хаос.

Анри, неизбран лидер, който пое властта непосредствено преди убийството на президента на Хаити през 2021 г., беше подложен на силен натиск от страни, включително и от САЩ, да отстъпи пред някакъв вид ново споразумение за властта, тъй като и без това бедната и нестабилна страна изпадна в още по-голям хаос.

В момента тя няма президент или парламент и не е провеждала избори от 2016 г. насам. Миналата седмица бандите, които контролират голяма част от страната, излязоха на бунт и поискаха оставката на Анри, като атакуваха летището в столицата Порт-о-Пренс, президентския дворец и други ключови структури.

Официален представител на САЩ също така заяви, че Анри е потвърдил оставката си в телефонен разговор с държавния секретар Антъни Блинкен, който е в Ямайка за извънредната среща.

КАРИКОМ свика кризисната среща в Ямайка, след като въоръжени банди, които вече контролират голяма част от столицата на Хаити Порт-о-Пренс, започнаха кампания на насилие. В Порт-о-Пренс и околностите му е въведено едномесечно извънредно положение, а нощният комендантски час е удължен до четвъртък, въпреки че е малко вероятно претоварената полиция да успее да го наложи, пише БГНЕС.

Президентът Джо Байдън изключи възможността за изпращане на войски в Хаити, която Съединените щати окупираха за близо две десетилетия преди един век и където се намесват оттогава. Първоначално погледите се насочиха към Канада, но и тя реши, че мисията в Хаити е твърде опасна и успехът ѝ е несигурен.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
И миналата година бяха окупирали Хаити за известно време, но понеже медиите тук отразяват единствено новини в полза на САЩ, няма как да научим това, ако не гледаме американски канали в интернет......... Сигнализирай за неуместен коментар