"Подмамиха ни": Непалци разказват как са отишли да се сражават за Русия

"Или 10 години затвор, или подписваме договор за работа като помощник, шофьор и готвач", споделиха те

11.03.2024 | 21:45 Редактор: Вяра Димова

"Когато над главите ни заваляха бомби и куршуми, си помислих, че това е краят на живота ми, мислех, че ще умра. Аз обаче оцелях и сега се чувствам като прероден", разказа пред новинарската агенция АФП млад мъж от Непал, който е бил част от руски отряд на източния фронт в Украйна.

Той показва белезите по краката си и споделя, че е щастлив, тъй като е успял да се завърне в родната си страна. Много негови приятели не са се завърнали в Непал. 

Той взел пари на заем, за да се сдобие със студентска виза за Русия, но се оказало, че тя не му дава право да работи.

"Трябваше да изплащам кредит в родината си и не смогвах да пращам пари. Реших да се запиша в армията, защото чух, че там дават добри пари. Не съм го искал, просто ситуацията ме принуди", разказва 24-годишният мъж, цитиран от германската обществена телевизия АРД.

Много от приятелите му загинали пред очите му, а много други млади мъже от Непал били тежко ранени и все още се намирали в Русия. На телефона си мъжът показва свои снимки с руската армия, както и видеа от социалните мрежи на други негови сънародници на фронта.

АРД посочва, че от началото на руската инвазия в Украйна хиляди непалци са отишли да се сражават на страната на Русия. Според официалните данни на правителството в Непал става въпрос само за 200 души, като поне 12 са загинали, а петима са военопленници в Украйна. Данните на неправителствени организации обаче посочват много по-голям брой хора.

На страната на Русия се сражават и индийци. Видео със зов за помощ на седем млади индийци в камуфлажни униформи обиколи индийските медии миналата седмица. В него те твърдят, че са били измамени от руските власти.

"Поставиха ни условие - или десет години затвор, или подписваме договор за работа като помощник, шофьор и готвач. Разбира се, избрахме да подпишем", казват те, цитирани от DW.

Едва тази седмица индийското посолство в Москва потвърди смъртта на един индиец, загинал на фронта. Той бил подмамен от съмнителен трудов посредник в Дубай. В Индия вече текат съдебни производства за трафик на хора срещу много нелегални посредници. Пред АРД говорител на индийското външно министерство, поясни, че Индия се опитва да върне своите граждани обратно в родината им. Досега с министерството са се свързали 20 наемни войници от Индия.

Снимка: архив, БГНЕС