Четири европейски държави ще инвестират $100 млрд. в Индия

Ще бъдат създадени един милион работни места в страната

11.03.2024 | 12:56 Редактор: Беатрис Младжова
Четири европейски държави ще инвестират $100 млрд. в Индия

Индия и четири европейски държави подписаха пакт за свободна търговия, според който в южноазиатската страна ще бъдат инвестирани 100 млрд. долара за 15 години и ще бъдат създадени един милион работни места, което оказва подкрепа на правителството на премиера Нарендра Моди седмици преди изборите.

Индийският министър на търговията Пиюш Гоял заяви в неделя, че сделката с Европейска асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), в която влизат Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, бележи "първия случай в историята на света, в който подписваме споразумение със задължителен ангажимент" за инвестиции в рамките на търговски пакт. Според него това е показно за доверието на инвеститорите в Индия.

Индия, най-многолюдната страна в света и най-бързо развиващата се голяма икономика, се възползва от това, че държавите се стремят да диверсифицират веригите си за доставки от Китай. Гоял заяви, че инвестиционните ангажименти на страните от ЕАСТ ще бъдат от частния сектор.

В замяна на това европейските държави ще получат по-лесен достъп до преработени храни и напитки и електрически машини. Индия предлага "огромни възможности за търговия и инвестиции", заяви на церемонията швейцарският министър на икономиката Ги Пармелин, като добави, че чрез споразумението южноазиатската страна ще получи достъп до технологии.

Споразумението ще бъде от полза и за фармацевтичната промишленост и производството на медицински изделия в блока. Индийските износители ще получат либерализиран достъп за своя ориз и други продукти до тези европейски държави, докато швейцарските часовници от висок клас ще поевтинеят в Индия поетапно.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС