"По-равни от други": 15 000 на протест в Мадрид срещу законопроекта за амнистията

Недоволните поискаха оставката на премиера Педро Санчес

09.03.2024 | 20:47 Редактор: Елеонора Танева

Хиляди хора протестираха в Мадрид срещу законопроекта за амнистия, който испанското правителство постигна тази седмица с партиите за независимост на Каталуния, настоявайки за оставката на премиера социалист Педро Санчес.

Миналата година Санчес обеща да приеме амнистия, освобождаваща от отговорност хора, преследвани за ролята им в неуспешния опит за независимост на Каталуния през 2017 г., в замяна на решаваща парламентарна подкрепа от твърдолинейната каталунска сепаратистка партия JxCat.

Около 15 000 се стекоха на площад Сибелес в историческия център на Мадрид, развявайки испански знамена и скандирайки "Санчес, подай оставка". Някои носеха голям транспарант, изобразяващ Санчес с хитлеристки мустаци, който казваше на английски: "Испания вече не е демокрация. Започва да бъде диктатура. SOS Европа“, пише БГНЕС.

Очаква се депутатите да гласуват промените на 14 март.

Санчес защити законопроекта по време на среща на партията в северозападния град Билбао и настоя, че той ще "укрепи" демокрацията. Премиерът отбеляза, че законопроектът ще изглади "пътя на помирението" в Каталуния.

Протестиращата Ана Гарсия, 50-годишна адвокатка, която отказа да каже коя политическа партия подкрепя, каза, че законът за амнистията "направи някои испанци по-равни от други". „Нашата демокрация е в беда, Санчес няма граници“, каза тя пред АФП. Междувременно Санчес обяви, че ще настоява Конгреса да признае палестинска държава преди края на мандата му през 2027 г. „Ще го направим поради морални убеждения, защото това е справедлива кауза, но и защото това е единственият начин две държави Израел и Палестина да заживеят заедно и да съществуват съвместно в мир и сигурност“, обясни премиерът.

Снимка: БГНЕС