Ако не намалим емисиите от хранителната система, няма да постигнем целта от 1,5 градуса

Нов сателит измерва емисиите на метан, добитъкът е главен причинител

08.03.2024 | 17:10 Редактор: Беатрис Младжова
Ако не намалим емисиите от хранителната система, няма да постигнем целта от 1,5 градуса

Екипът, който стои зад най-модерния в света сателит за мониторинг на метан – "МетанСат" (MethaneSat), обича да се шегува: "С размерите на пералня e" - така екологът Стивън Уофси описа орбиталния обект на пресконференцията преди изстрелването му.

Метанът е особено замърсяващ парников газ, който е причина за около 30% от нагряването на планетата досега.

Тъй като 60% от световните емисии на метан се дължат на човешката дейност, намаляването им е от съществено значение за постигане на световните цели, свързани с изменението на климата, съобщи Би Би Си.

МетанСат има за цел да помогне, като осигури независим източник на мониторинг на метана, с основен фокус върху изтичането на метан от петролни и газови находища. Скорошен пример е продължилият месеци мегатеч в Казахстан, който доведе до изпускането на 127 000 тона от мощния газ.

В рамките на селското стопанство наводнените оризови полета представляват 8% от общите емисии, свързани с човешката дейност, но най-голям принос имат изпускането на газове и тор от добитъка, като говедата са най-големите единични нарушители, предаде БТА.

"Ако не намалим емисиите от хранителната система, няма да постигнем целта от 1,5 градуса по Целзий", обобщава Марио Ереро, професор по устойчиви хранителни системи в Университета Корнел в Ню Йорк, който е ръководил изчисленията за метана, използвани в Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г.

От различните мерки, които ЕС би могъл да приеме, за да постигне препоръката на Програмата на ООН за околната среда за намаляване на метана в световен мащаб с 40-45% до 2030 г., докладът „Променящите се пазари“ установи, че 50% от потребителите ще трябва да ядат по-малко месо и млечни продукти.

Снимка: Pixabay