Западното разузнаване: Русия използва сръбски агент, за да проникне в ЕС

Чрез Новица Антич са разпространявани прокремълски тези за инвазията в Украйна

05.03.2024 | 14:20 Редактор: Тодор Петров
Западното разузнаване: Русия използва сръбски агент, за да проникне в ЕС

Руското разузнаване използва сръбски агент, за да проникне в институциите на ЕС и да разпространява прокремълски тези за инвазията си в Украйна, се казва в доклад на западното разузнаване, съобщи "Политико".

Още през октомври 2023 г. сръбската гражданка Новица Антич - активен "агент за влияние", който съзнателно е работил в тясно сътрудничество с руската агенция за сигурност, според документите, е провеждала срещи с европейски служители в Брюксел и по-специално с членове на Европейския парламент.

Сред тези евродепутати са германският депутат от групата на Зелените Виола фон Крамон-Таубадел (докладчик на ЕП за Косово), италианският депутат от групата на Социалистите и демократите Алесандра Морети и Владимир Билчик (докладчик на ЕП за Сърбия), словак от групата Европейска народна партия. В разузнавателната справка няма нищо, което да подсказва, че Морети, Билчик и фон Крамон-Таубадел са знаели за връзките на Новица Антич с ФСБ, когато са се срещали с нея.

Според справката на западното разузнаване Антич е активен "агент на влияние" за руската Федерална служба за сигурност, по-известна като ФСБ, пише БГНЕС.

Антич работи в тясно сътрудничество със сътрудник на ФСБ на име Вячеслав Калинин, руски гражданин и главен редактор на Veteran News, уебсайт, специализиран в новини за ветераните от въоръжените сили. В раздела "За нас" на уебсайта се казва, че медията е "информационен партньор" на ФСБ и руското министерство на отбраната, наред с други звена на руските служби за сигурност.

През последните пет години Антич е била уволнявана два пъти от сръбската армия. Според медията тя е обявила гладна стачка в знак на протест срещу задържането си. 

Снимка: Pixabay