"Напуснете колкото се може по-бързо!": САЩ зоват американците да бягат от Хаити

Посолството в Порт о Пренс ще предлага ограничени услуги, това на Канада временно затваря

04.03.2024 | 21:55 Редактор: Елеонора Танева

САЩ призоваха гражданите си "колкото се може по-бързо" да напуснат Хаити, след ескалация на насилието през последните дни, при която въоръжени лица освободиха хиляди души, задържани в най-големия затвор на страната, съобщи Ройтерс.

САЩ, където живеят над милион хаитяни, съобщи, че посолството му в Порт о Пренс ще предлага ограничени услуги, докато Канада съобщи, че временно ще закрие своето. 

Правителството на Хаити снощи обяви извънредно положение, след като насилието в столицата доведе до прекъсване на комуникациите и до масово бягство от затворите, докато лидерът на голям съюз от банди се закани да свали премиера Ариел Анри. 

Самият министър-председател, който не е избран и дойде на власт, след като предишният президент  Жовенел Моиз беше убит, наскоро пътува до Кения, за да сключи споразумение, според което силите на африканската държава ще водят одобрена от ООН мисия за борба срещу престъпните групировки в Хаити, уточнява БТА. 

ООН изчисли, че между миналия четвъртък и събота близо 15 хил. души са били принудени да бягат от насилието, включително обитатели на временни лагери за вътрешно разселени лица, разположени в училища, болници и площади в столицата. 

Снимка: БГНЕС