Германия е "гладна" за чуждестранни лекари, условието - да знаят немски

Медицинските университети не могат да покрият нуждите на страната

04.03.2024 | 14:01 Редактор: Искра Ангелова
Германия е

През миналата година броят на лекарите чужденци е достигнал нов рекорд в Германия. Както става ясно от последните данни на Федералната лекарска камара, към 31 декември 2023 г. в Германия са работили общо 63 763 лекари, които нямат германски паспорт.

Това означава, че броят на чуждестранните лекари се е увеличил над два пъти от 2013 г. насам, когато в Германия са работели едва около 30 000 лекари, дошли от други държави. През последните три десетилетия техният брой е нараснал дори повече от шест пъти, тъй като през 1993 г. в Германия е имало само около 10 000 лекари с чужд паспорт.

Повечето лекари чужденци в Германия са от страни от ЕС или от други европейски държави, както и от страни от Близкия изток. Най-много са сирийците - 6120 души, следвани от румънците - 4668 души. По-нататък се нареждат лекарите от Австрия, Гърция, Русия и Турция, дошли да работят в Германия.

Председателят на Германската фондация за защита на пациентите Ойген Бриш е съгласен с това, че Германия има нужда от чуждестранни лекари - особено в болниците недостигът на кадри е сериозен проблем. Сред причините за това той посочва изтичането на местни медицински специалисти към други държави, предлагащи им по-добри условия, или пък бързо растящия дял на служителите на непълно работно време. Въпреки това владеенето на немски език е от съществено значение. Добрата комуникация между лекар и пациент е в основата на успешното лечение, казва Бриш: "Затова познанията по разговорен немски език са необходимо условие. В противен случай недоразуменията са неизбежни, което може да доведе до паралелни прегледи, но и до грешки в лечението."

Ръководителят на Лекарската камара на провинция Райнланд-Пфалц Юрген Хофарт казва, че възникват все повече проблеми, свързани с лошото владеене на немски език от чуждестранни лекари. Той дава пример с понятията "болка в гърдите" и "болка в корема", които редовно се бъркат. Така лекарят може да се фокусира върху корема и да пропусне опасността от сърдечен удар, пояснява DW.

Проблемът може да се задълбочи още повече през следващите години, защото ще има все повече чуждестранни лекари - заради недостига на такива специалисти в Германия. Това е така и защото медицинските университети не могат да покрият нуждите на страната. Една голяма част от приблизително 11 000 завършващи медицина всяка година изобщо не остават в професията.

Снимка: БГНЕС