Инфлацията в Турция се е ускорила до 67,1%

Ердоган заяви, че "антиинфлационните" мерки ще започнат да се усещат към края на годината

04.03.2024 | 10:15 Редактор: Тодор Петров
Инфлацията в Турция се е ускорила до 67,1%

Инфлацията в Турция се е ускорила през февруари до 67,1 на сто на годишна основа спрямо 64,9 процента през януари според публикуваните днес официални данни, цитирани от Франс прес.

На месечна основа потребителските цени са нараснали с 4,5 на сто на фона на почти непрекъснатото обезценяване на турската лира.

Поскъпването на годишна основа засяга най-вече хранителните продукти (+71,1 на сто), транспорта (+78 на сто), здравеопазването (+81,25 на сто), образованието (+91,8 на сто), както и хотелиерството и ресторантьорството (+94,8 на сто), съобщава турският статистически институт.

Официалните данни обаче се оспорват от независими икономисти от Групата за анализ на инфлацията (ENAG), според които ръстът на потребителските цени е 122 процента на годишна база.

Въпреки редовните увеличения на заплатите и пенсиите инфлацията остава гореща тема в Турция една седмица преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който често се свързва с увеличение на разходите на семействата, пише БТА.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза вчера, че "антиинфлационните" мерки ще започнат да се усещат на практика към края на годината.

Снимка: БГНЕС