Орбан: Завръщането на Тръмп е единственият шанс за край на войната в Украйна

"Той направи нещо, което създаде надежда", заяви унгарският премиер

02.03.2024 | 09:08 Редактор: Искра Ангелова
Орбан: Завръщането на Тръмп е единственият шанс за край на войната в Украйна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че ще посети кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп във Флорида следващата седмица и определи евентуалното завръщане на Тръмп на президентския пост като "единствения сериозен шанс" за прекратяване на войната в Украйна, предаде Анадолската агенция.

В речта си на Дипломатическия форум в Турция Орбан също така предположи, че евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом може да помогне за прекратяване на конфликта в Газа.

Унгарският министър-председател посочи, че в противен случай войната между Украйна и Русия ще бъде дълга: "Завръщането на Тръмп "е предпоставка за истински и бърз мир на европейския континент".

Коментирайки войната в Газа, Орбан каза, че Тръмп "разбира" този конфликт.

"Той направи нещо, което създаде надежда", допълни Орбан във връзка със споразумението Авраам, което имаше за цел да нормализира отношенията между Израел и страните от Персийския залив, цитиран от БГНЕС.

Орбан и Тръмп са дългогодишни съюзници и американският президент (2017 - 2021 г.) редовно го хвали в предизборните си речи.

Двамата се срещнаха през август 2022 г. в Бедминстър, Ню Джърси, в голф клуба на Тръмп, когато Орбан пътува до САЩ, за да участва в Конференцията за консервативно политическо действие (CPAC) в Тексас.

През април 2023 г., когато бяха повдигнати обвинения по първото от четирите наказателни дела на Тръмп, Орбан публикува послание в негова подкрепа, в което го призовава да "продължи да се бори". В началото на 2022 г. Тръмп подчерта, че оказва "пълна подкрепа" на кампанията за преизбиране на своя унгарски колега през същата година.

Снимка: БГНЕС