Светът осъди смъртоносната атака срещу цивилни в Северна Газа

Антонио Гутериш отново призовава за незабавно прекратяване на огъня с хуманитарна цел

29.02.2024 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева
Светът осъди смъртоносната атака срещу цивилни в Северна Газа

Светът осъди стрелбата край конвоя за помощи в Газа, при която загинаха десетки. В четвъртък израелските войски в северната част на Ивицата Газа откриха огън по палестинци, които се бореха за хранителни помощи. 

Израелските военни твърдят, че е настъпила "блъсканица" и хаос, след като хиляди жители са заобиколили конвой от 38 камиона с помощи, а това е довело до десетки смъртни случаи и наранявания, включително прегазване на някои хора. 

Военнослужещите открили огън, смятайки че е налице реална заплаха. По данни на Министерството на здравеопазването на Газа загиналите са 112 души, а повече от 750 са ранените. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че инцидентът ще усложни деликатните преговори за прекратяване на огъня. Вашингтон ще следи отблизо предстоящото разследване и ще "настоява за отговори". 

Ръководителят на външните работи на Европейския съюз Жозеп Борел осъди смъртните случаи като "напълно неприемливи". Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк обяви, че всички страни в конфликта между Израел и "Хамас" извършват военни престъпления и настоя случаят да бъде разследван.

 

Снимка: БГНЕС