Загинал и петима ранени, след като хеликоптер падна в морето край Норвегия

Причината за инцидента все още не е установена

29.02.2024 | 12:45 Редактор: Толя Стоянова
Загинал и петима ранени, след като хеликоптер падна в морето край Норвегия

Един човек загина, а петима са ранени, след като хеликоптер падна в морето край Западна Норвегия, съобщи норвежката полиция, цитирана от Ройтерс. Авиоинцидентът е довел до временно спиране на транспорта до и от дълбоководните нефтени и газови платформи в Северно море. Хеликоптерът, модел Сикорски С-92, на "Бристоу Норуей" е изпълнявал тренировъчна мисия за търсене и спасяване, когато се е случил инцидентът.

Шестимата членове на екипажа са били извадени от водата от спасителите, но по-късно един от тях е починал в болница. Един от оцелелите е в критично състояние, а друг е тежко ранен, докато останалите трима пострадали са с леки наранявания. Всички са в болница, става ясно от информация, публикувана в социалната мрежа Х. Причината за инцидента все още не е установена.

"Изпратихме инспектори по катастрофите в Ставангер и Берген, за да разследват инцидента", каза ръководителят на Норвежката служба за разследване на безопасността Уилиам Бертеусен.

Двата града са най-натоварените центрове за норвежката нефтена и газова промишленост, която произвежда около 4 милиона барела петролен еквивалент на ден, предаде БТА.

"Бристоу Груп" съобщи в изявление, че сътрудничи изцяло на властите в разследването на инцидента и е в процес на събиране на свързана с него информация. Компанията "Сикорски", собственост на "Локхийд Мартин", която е произвела хеликоптера, каза, че безопасността е нейният най-важен приоритет и е готова да окаже подкрепа в разследването.

Снимка: БГНЕС