Принц Хари остава без охрана в Обединеното кралство, загуби битката в съда

Херцогът на Съсекс оспорваше решението на британското правителство

28.02.2024 | 16:00 Редактор: Вяра Димова
Принц Хари остава без охрана в Обединеното кралство, загуби битката в съда

Принц Хари загуби съдебно оспорване на решението на британското правителство да отнеме правото му на автоматична полицейска защита на сигурността му на високо ниво, когато е в Обединеното кралство. Херцогът на Съсекс се опитваше да отмени решение, според което статутът му на сигурност беше понижен, след като престана да бъде "работещ член на кралското семейство".

Адвокатите му твърдяха, че той е бил "нарочен" и случаят му не е бил третиран справедливо, което е довело до решението да не получава същата степен на лична защита при посещение на Острова, която, между другото, е финансирана от данъкоплатците. Днес обаче гледащият обжалването съдия във Върховния съд постанови, че няма нищо незаконно и несправедливо в решението на властите.

По-голямата част от съдебните процедури се проведоха на закрито, без присъствие на граждани и журналисти, поради поверителната информация за мерките за сигурност. Няма отговор на съдебното решение от принц Хари. По-рано от Министерството на вътрешните работи твърдяха, че сигурността на принца се решава за всеки отделен случай, а днес заявиха, че са "доволни" от констатацията на съда, предаде БНР.

Противопоставяйки се на оспорването на херцога на Съсекс, адвокатите на вътрешното министерство казаха във Върховния съд, че принц Хари все още ще има обществено финансирана полицейска охрана, но това ще бъдат "специални договорености, специално съобразени с него", а не автоматичната охрана, осигурена за работещи на пълен работен ден кралски особи.

Снимка: БГНЕС