fallback

Макрон разбуни духовете в Европа и предизвика светкавична реакция от България

Засега няма консенсус да се изпращат контингенти за наземни операции в защита на Украйна

27.02.2024 | 18:20 Автор: Тодор Петров

Френският президент Еманюел Макрон разбуни духовете с изказване, че в бъдеще не се изключва изпращане на сухопътни войски в Украйна. 

"Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война. Нека бъдем достатъчно смирени, за да признаем, че често сме закъснявали. Това беше целта на дискусията: всичко е възможно, ако е полезно за постигането на нашата цел", заяви Макрон. 

Той направи уточнението, че на този етап "няма консенсус" да се изпращат контингенти за наземни операции в защита на Украйна. 

Създава се коалиция от държави, които са готови да доставят на Киев ракети със среден и далечен обсег на действие. 

"Това, което решихме от самото начало, продължава да е валидно и в бъдеще - няма да има никакви войски на място, никакви войници няма да бъдат изпращани на украинска земя, нито от европейски страни, нито от държави от НАТО", подчерта германския канцлер Олаф Шолц.

Против изпращането на войници се обявиха и Варшава, Прага, Будапеща, Братислава. 

Дойде и категоричната българска реакция. "Български войски там няма да отидат!" Думите са на премиера Николай Денков. А президентът Румен Радев заяви, че стратегията за даване на още и още оръжие явно не дава резултат.

"Има повишен риск от глобален сблъсък. Тества се общественото мнение за войски на отделни държави", посочи той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че военният съюз няма планове за бойни подразделения в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback