Ердоган се гордее: Правим самолети, танкове, кораби, сега и подводница по наш дизайн

Турски безпилотни летателни апарати защитават небето на 34 държави

26.02.2024 | 09:55 Редактор: Елеонора Танева
Ердоган се гордее: Правим самолети, танкове, кораби, сега и подводница по наш дизайн

Турската отбранителна индустрия отбелязва исторически напредък, заяви Реджеп Тайип Ердоган по време на реч в провинция Адана в южната част на страната, цитирана от Анадолската агенция.

Турският държавен глава отбеляза, че продуктите на турската отбранителна промишленост се радват на голямо търсене на световния оръжеен пазар. Произведените в Турция безпилотни летателни апарати защитават небето на 34 държави, каза той.

"Ще построим още един сегмент на местен самолетоносач. Военноморските ни сили полагат усилия в тази посока", добави турският лидер.

Ердоган добави, че нарастващият авторитет на Турция във външната политика и на международната арена се подкрепя от "силна отбранителна индустрия. С намаляването на зависимостта ни от чуждестранни доставки в отбранителната индустрия, влиянието ни на международната арена нараства. От Азия до Африка десетки милиони стават свидетели на укрепването на Турция", каза той.

Като изтъкна, че зад силната отбранителна индустрия стои нарастващата международна важност и репутация на Турция, Ердоган каза:

"С намаляването на зависимостта ни от чужди държави в отбранителната индустрия, ефективността ни на международната арена се увеличава. Когато дойдохме на власт, бяхме 80% зависими от други страни в отбранителната индустрия".

Ердоган заяви, че в отбранителната индустрия са избрали труден, но най-изгоден за Турция път.

"Започнахме сами да произвеждаме оръжията, използвани от нашите сили за сигурност, включително пистолети и пушки, направихме големи инвестиции в нови развиващи се технологии като безпилотни самолети. Проектите, които започнахме преди много години, сега се превръщат в самолети, танкове, кораби, ракети и снаряди, които са повод за гордост за нас", допълни Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че Турция пише епопея в областта на отбранителната промишленост. Президентът припомни, че първият в света кораб-носител на безпилотни летателни апарати "Анадолу" е въведен в експлоатация миналата година.

Турция е в процес на изграждане на национална подводница по собствен дизайн.

Снимка: БГНЕС