Падат цените на тока в Гърция и то сериозно

Възобновяемите енергийни източници имаха силно производство

26.02.2024 | 08:20 Редактор: Деси Николова
Падат цените на тока в Гърция и то сериозно

Предстоят сериозни намаления на тарифите за електроенергия за март, тъй като цената на електроенергията продължава да намалява на пазара на едро в Гърция, за седма поредна седмица, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Въпреки това той остава един от най-скъпите в Европа през февруари с цена (75,24 евро), след Ирландия (85,5 евро) и Италия (90 евро), която сега неизменно заема първото място.

През март обаче се очакват значителни намаления на цените на електроенергия на дребно, дори тенденцията да се запази на същите нива.

По-специално, средната сетълмент цена (ASP) за предходната седмица (12-18 февруари) падна с 9,97% , причината за това са ниските натоварвания, подобрените ВЕИ и ниските международни цени на природния газ.

Възобновяемите енергийни източници имаха силно производство и дори достигнаха рекорд. Водноелектрическите централи и централите за природен газ покриват значителна част от търсенето, докато търсенето на електроенергия регистрира повишение спрямо предходната седмица

Припомняме, че през януари цената на едро беше 93 евро/мгвтч. Сега тя е 75,24 евро, което означава, че с настоящите данни доставчиците могат да предложат фиксирани тарифи за електроенергия за шест месеца от 9 цента за киловатчас и за дванадесет месеца от 10-11 цента за киловатчас.

Формирането на цената на едро под определени нива задейства флуктуационния механизъм, предвиден от формулата за формулиране на цената на киловатчас в специалните тарифи, която е в сила за шест месеца от декември.

Снимка: Pixabay