Постигнато е разбирателство по споразумение за примирие в Газа

Преговорите между САЩ, Египет, Катар и Израел продължават

25.02.2024 | 21:36 Редактор: Толя Стоянова
Постигнато е разбирателство по споразумение за примирие в Газа

Съединените щати, Египет, Катар и Израел са постигнали разбирателство по "общите очертания" на споразумение за временно примирие в Газа и освобождаване на заложници от "Хамас", заяви съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан.

В интервю пред CNN Съливан изрази оптимизъм, но призова за търпение:

"Няма да навлизам в подробности, защото продължават преговорите по конкретните параметри. Ще има непреки разговори на Катар и Египет с "Хамас", които трябва да се съгласят да освободят заложниците. Тази част е в ход. Надяваме се, че през следващите дни ще стигнем до реално и окончателно споразумение, но нека не избързваме".

Преговорите в Доха със съдействието на основните международни посредници са били възобновени, а след след срещата в Катар, разговорите трябва да продължат в Кайро, с фокус върху времевата рамка и практическите механизми за прилагане на евентуално споразумение.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче предупреди, че все още не е ясно дали ще се стигне до споразумение в тези преговори. Той посочи също, че очаква скоро да бъде одобрен двойният план "Рафах", включващ евакуация на палестински цивилни - операция за елиминиране на бойните отряди на "Хамас".

Продължава израелският обстрел в различни райони на Ивицата Газа, докато в град Газа са избухнали нови сражения. Повече от 80 палестинци са загинали през последното денонощие по данни на палестински медици. Убити са и двама израелски войници. Израелските сили са заловили няколко терористи, които се опитали да се скрият сред група цивилни, евакуиращи се от град Хан Юнис, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС