Тръмп ще плати над $454 млн. заради финансови измами

На двамата му синове е забранено да заемат ръководни позиции във фирми в продължение на две години

24.02.2024 | 10:24 Редактор: Толя Стоянова
Тръмп ще плати над $454 млн. заради финансови измами

Съдът в Ню Йорк нареди на Доналд Тръмп да плати повече от 454 милиона долара (830,66 милиона лева), след като бе признат за отговорен за невярно представяне на нетното си състояние по дело за финансова измама, заведено от главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, предаде Ройтерс. Плащането включва и глобата от 354,9 милиона долара, наложена от съдията от щатския съд в Манхатън Артър Енгорон в средата на февруари.

Енгорон също реши синовете на Тръмп, Доналд Тръмп-младши и Ерик, да платят по близо 4,7 милиона долара. Бившият финансов директор на организацията на Тръмп Алън Уайзелбърг е осъден да плати 1,1 милиона долара. Енгорон също издаде тригодишна забрана на Тръмп да ръководи която и да е компания в Ню Йорк или да търси кредити от банки, регистрирани в щата Ню Йорк, докато на двамата му синове е забранено да заемат ръководни позиции във фирми в продължение на две години, предаде "Фокус". Съдията заявява, че "пълната липса на разкаяние у обвиняемите граничи с патология".

Тръмп обвини демократите Джеймс и Енгорон в корупция и нарече случая "лов на вещици", предизвикан от политически опоненти. Енгорон отхвърли искането на адвоката на обвиняемите Клифърд Робърт за забавяне на изпълнението на присъдата с 30 дни, за да даде възможност за "подреден процес след произнасянето на присъдата".

Снимка: БГНЕС