Пети ден туристите нямат достъп до Айфеловата кула

Парите на притежателите на билети ще бъдат възстановени

23.02.2024 | 13:13 Редактор: Искра Ангелова
Пети ден туристите нямат достъп до Айфеловата кула

Прочутата Айфелова кула във Франция беше затворена за пети ден, тъй като персоналът продължи стачката, свързана с управлението на монумента, съобщиха профсъюзите, предаде АФП. Спирането на един от най-известните туристически обекти в света е второто в рамките на два месеца в знак на протест срещу недостатъчните според профсъюзите инвестиции.

Операторът на кулата, SETE, посъветва притежателите на билети да проверят уебсайта му, преди да се появят, или да отложат посещението си. Операторът съобщи, че парите на притежателите на билети ще бъдат възстановени.

Профсъюзите разкритикуваха SETE, че основава бизнес модела си на, според тях, завишена оценка на бъдещия брой посетители, като същевременно подценява разходите за ремонт и поддръжка.

Профсъюзите се оплакват, че кметството начислява на оператора на Айфеловата кула наемна такса, която според тях е твърде висока, като по този начин се изчерпват средствата за необходимата поддръжка.

SETE заяви, че новите мерки за справяне с тези проблеми ще включват повишаване на цената на билетите с 20%. Сега билетът струва 29,40 евро за възрастен, който иска да се качи с лифта до върха. Тези, които са съгласни да се изкачат по стълбите, плащат малко по-малко. Операторът също така заяви, че бюджетът за ремонтни дейности ще бъде увеличен повече от два пъти.

Освен това той обеща да подпише споразумение за "условията на труд и заплатите" на персонала в рамките на две седмици, въпреки че служителите се оплакват главно от управлението на кулата, информира БГНЕС.

Министърът на културата Рашида Дати предложи Айфеловата кула да бъде класифицирана като "исторически паметник", за да може държавата да подпомогне финансирането на дейностите, ако е необходимо.

"Айфеловата кула не е достатъчно защитена", заяви тя в X.

Айфеловата кула отчита недостиг от около 120 млн. евро по време на пандемията от Ковид през 2020 и 2021 г.

Снимка: БГНЕС