Доклад: Масови сексуални посегателства при атаката на "Хамас" срещу Израел

Генитално осакатяване е имало и върху мъже

22.02.2024 | 08:18 Редактор: Деси Николова
Доклад: Масови сексуални посегателства при атаката на

Атаката на "Хамас" срещу Южен Израел от 7 октомври е включвала систематични и умишлени сексуални нападения срещу цивилни, се казва в доклад, публикуван от израелска група в сряда. Израелски официални лица многократно са твърдели, че екстремистите са извършили насилствени сексуални посегателства като групови изнасилвания и генитално осакатяване по време на безпрецедентната атака. 

Но недостигът на свидетелства на оцелели и липсата на криминални доказателства затрудняват оценката на техния мащаб. Палестинското движение "Хамас" категорично отрече тези обвинения.

Асоциацията на кризисните центрове за изнасилване в Израел, организация, която се бори със сексуалното насилие, заяви, че сексуалните посегателства на 7 октомври съответстват на "модели на сексуално насилие по време на война, документирани в литературата". 

Нападенията са извършени във всяка от зоните на атаката - музикалния фестивал "Nova", частни домове в кибуци около Ивицата Газа, военни бази и заложници, отвлечени по време на атаката, се казва в доклад. 

Те са били "извършвани систематично и умишлено срещу израелски цивилни", се казва в доклада, който се основава на свидетелски показания, интервюта, публична и класифицирана информация. Няма показания на самите жертви, пише БГНЕС.

"Много от изнасилванията са извършени групово, с участието на агресивни терористи", се казва в доклада. Един оцелял от нападението на фестивала "Nova" описа последствията от нападението на събитието като "апокалипсис от тела". В доклада, който съдържа графични описания, се казва, че осакатяване е имало и върху мъже.

Снимка: БГНЕС