Американски военни свалиха 10 безпилотни летателни апарата край Йемен

САЩ съобщиха и че разрушител е свалил противокорабна крилата ракета

20.02.2024 | 22:28 Редактор: Деси Николова
Американски военни свалиха 10 безпилотни летателни апарата край Йемен

Американски и съюзнически сили свалиха 10 безпилотни летателни апарата край Йемен, а два търговски кораба, собственост на САЩ, получиха незначителни щети от атаките, съобщиха американските военни.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути - които тормозят корабоплаването в рамките на кампания, за която казват, че е солидарна с палестинците в Газа - заявиха, че са извършили нападения срещу два американски кораба предишния ден.

"Американски и коалиционни самолети и военни кораби" са свалили безпилотните самолети за еднопосочно нападение в Червено море и Аденския залив между 20:00 ч. в понеделник и 12:30 ч. на следващия ден, се казва в изявление на Централното командване на САЩ (CENTCOM) в социалните медии.

Френското министерство на отбраната заяви на 20 февруари, че военноморските сили на страната са унищожили два дрона над Червено море през нощта, но не стана ясно веднага дали те са включени в данните на CENTCOM.

Американското военно командване съобщи също, че американски разрушител е свалил противокорабна крилата ракета, която "се е насочила в негова посока" рано във вторник, а американските сили са унищожили дрон и ракетна установка в Йемен предишния ден.

В изявление от понеделник хутите заявиха, че са се прицелили в "два американски кораба в Аденския залив. Първият е "Sea Champion", а другият е "Navis Fortuna", предаде БГНЕС.

Хутите започнаха да атакуват корабоплаването в Червено море през ноември, като заявиха, че атакуват кораби, свързани с Израел, в подкрепа на палестинците в Газа, която е опустошена от войната между Израел и Хамас.

Снимка: БГНЕС