Седем души загинаха при сблъсъци с ислямисти във Филипините

Четирима войници са ранени

19.02.2024 | 08:19 Редактор: Толя Стоянова
Седем души загинаха при сблъсъци с ислямисти във Филипините

Шестима войници и поне един ислямистки боец са били убити във Филипините. Силите за сигурност издирват бойци, за които се смята, че са взривили католическа меса през декември миналата година. Сблъсъците са станали в джунглата близо до град Мунай на остров Минданао, съобщи за АФП говорителят на филипинската армия полковник Луи Дема-ала.

"Това е част от операцията срещу "Даула исламия". За съжаление понесохме жертви", каза той.

По думите му освен убитите са ранени и четирима филипински войници, а отстъпващите въоръжени лица са оставили тялото на убит свой другар.

Групировката "Даула" е една от малките въоръжени мюсюлмански фракции, които са се обявили за верни на "Ислямска държава", която пое отговорност за бомбения атентат на 3 декември 2023 г. срещу католическа меса в Марави, при който загинаха най-малко четирима души, десетки други бяха ранени.

Военните съобщиха, че миналия месец са били убити още 10 членове на "Даула", включително предполагаемият лидер на атентаторите Хадафи Мимбеса.

Нападенията на ислямисти срещу автобуси, католически църкви и обществени пазари са характерни за продължаващите от десетилетия размирици в южната част на страната. През 2014 г. Манила подписа мирен договор с най-голямата бунтовническа групировка в страната - "Ислямски фронт за освобождение на Моро", с което сложи край на смъртоносния им въоръжен бунт, предаде БГНЕС. Остават обаче по-малки групи мюсюлмански бойци, които се противопоставят на мирното споразумение, включително и свързани с ИД бойци.

Снимка: БГНЕС