Торнадо удари Кипър и остави много райони без ток

Лимасол е най-силно пострадал от интензивните метеорологични явления

14.02.2024 | 10:30 Редактор: Толя Стоянова
Торнадо удари Кипър и остави много райони без ток

Торнадо удари Кипър в 03:20 ч. и нанесе огромни материални щети, особено в района на най-големия крайбрежен град Лимасол. Силни дъждове, бури, градушки и ветрове засегнаха през тази нощ целия Кипър. Лимасол е най-силно пострадал от интензивните метеорологични явления. Торнадото в района е съборило строителни кранове и други тежки конструкции, дървета, табели, кофи, сателитни чинии.

Значителни щети е предизвикала и силната градушка призори. Улици в града са затворени заради натрупаните по тях дървета и други предмети. Поради кал и свличания, част от пътищата в областта са отворени само за превозни средства с вериги. Засегната е и магистралата "Никозия-Лимасол". От полицията призоваха шофьорите да бъдат особено внимателни.

Много райони в областите Лимасол и Никозия са останали без ток заради падналите електрически стълбове и много прекъснати линии от нощната буря. От Кипърската електрическа компания обявиха, че от ранни зори екипите работят по възстановяването на мрежата и електрозахранването, но това ще отнеме време, тъй като ситуацията е много опасна.

Пострадалите райони се разчистват и заедно с Гражданска защита се осигурява безопасността на жителите, съобщиха от местните власти. До 17:00 часа (от 22:00 ч. снощи) е в сила обявеният от Метеорологичната служба жълт код за бури, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС