Румъния строи самолетоносач за дронове?

Проектът се финансира от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС

09.02.2024 | 21:44 Редактор: Толя Стоянова
Румъния строи самолетоносач за дронове?

Съвременен многофункционален кораб със система за изстрелване на безпилотни дронове и хеликоптери ще бъде произведен в Румъния. Той ще бъде направен по поръчка на португалските военноморски сили и ще бъде сглобен в корабостроителницата на нидерландската компания Damen Shipyards Group в град Галац.

107-метровият плавателен съд ще бъде оборудван с лаборатории и помещения за настаняване на учени, стартова площадка с размери 94 на 11 метра, товарна палуба с площ от 650 квадратни метра с места за 12 контейнера. Корабът ще се използва за изследвания, за мисии по търсене и спасяване, за помощ при спешни случаи и извънредни ситуации, става ясно от прессъобщение на компанията, цитирано от "Диджи24". 

Проектът се финансира от Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз, който е част от NextGenerationEU (пакет за икономическо възстановяване в подкрепа на държавите членки на ЕС, засегнати от пандемията от Ковид-19).

Холандската компания "Дамен груп", която управлява над 35 корабостроителници в цял свят, купи корабостроителницата в Галац на река Дунав през 1999 г. Оттогава "Дамен Галац" е доставила над 400 кораба на клиенти в целия свят, включително над 30 военни кораба за страни членки на НАТО и ЕС, пише "Аджерпрес".

Първият в света носач на безпилотни бойни летателни апарати бе пуснат на вода през април миналата година. Построен в истанбулската корабостроителница "Седеф", корабът TCG "Анадолу" може да превозва хеликоптери, дронове, сухопътни превозни средства, леки бойни кораби и персонал. Той се използва от турските военноморски сили, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Стоян Дианов
преди 2 месеца
Други си е стиропор по панелките. Сигнализирай за неуместен коментар