Масово присъствие на пропалестинско шествие в Лондон

То е строго охранявано от полицията

03.02.2024 | 16:30 Редактор: Тодор Петров
Масово присъствие на пропалестинско шествие в Лондон

Многоброен митинг в подкрепа на Палестина се организира днес в Лондон. Шествието „Национален марш за Палестина“ започна на обяд.

Според организаторите полицията е предприела по-сурови мерки в сравнение с предишни демонстрации и обвиниха силите на реда, че са се поддали на политическия натиск от страна на правителството да ограничи подобни прояви.

На полицейските служители в Уестминстър е било разрешено да изискат премахване на всичко, което закрива лицето. Бен Джамал, директор на Кампания за солидарност с Палестина, се противопостави на мярката и я определи като "сплашваща" и "целяща да откаже хората да дойдат на протеста". Джамал добави още, че въпреки стриктните забрани много хора не се отказват и изразяват своята подкрепа.

Шествието, което започна пред сградата на BBC, е било строго охранявано от полицията, съобщава The Guardian.

По-рано през седмицата градските власти забраниха на организаторите да провеждат подобни събития пред британския парламент. В крайна сметка бе позволено те да приключват до Даунинг стрийт.

В петък полицията обяви, че заместник-помощник-комисарят Мат Уорд е упълномощил служители да изискат премахването на покривалата за лице в целия квартал Уестминстър от 10 сутринта в събота до 1 часа сутринта в неделя. Мярката изисква премахването на всеки предмет, който полицията смята, че се носи, за да се прикрие самоличността на дадено лице. Силите уточниха, че това не се отнася за религиозни покривала за лице.

Бен Джамал, директор на Палестинската кампания за солидарност (PSC), каза: „Това е още един пример, че  властите се опитват да сплашат и да накара хората да се не присъстват на шествието."

Снимка: БГНЕС