Путин удвои териториалните си цели в Украйна, обмисля създаването на "буферна зона"

Това твърдят от Института за изследване на войната (ISW)

01.02.2024 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова
Путин удвои териториалните си цели в Украйна, обмисля създаването на

Институтът за изследване на войната (ISW) анализира изявленията на руския президент Владимир Путин относно идеята за "демилитаризирана зона", която според него ще изведе руска територия извън обсега на Украйна. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст, цитиран от "Украинская правда“.

Според ISW Путин е удвоил своите максималистични и умишлено неясни териториални цели в Украйна на 31 януари. По време на среща със своите "доверени лица" той заяви, че напредването на сегашната фронтова линия дълбоко в Украйна е най-важната цел на руските войски в цялата зона на бойните действия.

Путин отбеляза идеята за "демилитаризирана" или "санитарна" зона в Украйна, която според него ще изведе руската територия, включително окупираната част на Украйна, извън обсега както на фронтовите артилерийски системи, така и на системите за голям обсег, предоставени от Запада.

Анализаторите отбелязват, че обявената от Путин цел за напредване на фронтовата линия, така че обявените и реални територии на Русия да са извън обсега на украинската огнева мощ, е неясна и практически непостижима, докато има независима Украйна, способна да се бие.

Путин вероятно ще анексира всички украински територии, които Русия успее да завземе в преследване на тази цел (по-специално четирите региона, които Русия вече обяви, че анексира, но които контролира само частично), като по този начин постави нови руски територии в обсега на украинските системи.

Според ISW руският президент също така включи град Харков, който преди това нарече "руски", в тази хипотетична "демилитаризирана зона", вероятно за да се възползва от дискусиите около възможността за руска настъпателна операция по северната граница на Харковска област с Белгородска област, пояснява "Фокус".

В доклада се припомня, че Путин по-рано заяви, че ще обмисли създаването на такава "буферна зона" по време на масовото недоволство заради трансгранични нападения на проукраински сили в Белгородска област през лятото на 2023 г., но руската армия все още не е предприела никакви действия, което би означавало, че той сериозно обмисля тези изказвания.

Снимка: БГНЕС